Grauwe Klauwier in Webbekoms Broek

Wat ruist er door het riet? Het is een ....
Yes! Grauwe Klauwier gespot in Webbekoms Broek.
Deze vogelsoort staat al een tijdje op mijn to-bird lijst, maar het lukte me niet om naar Webbekoms Broek te gaan. Er kwam telkens iets tussen en dankzij de veldoefening en excursie m.b.t. de lopende Natuurmanagement cursus bij Inverde, kon ik het niet laten om vroeger te komen en langer te blijven na de excursie.
De Grauwe Klauwier (Lanius collurio) is het kleinere broertje van de Klapekster (Lanius excubitor) en is zeer gemakkelijk te herkennen aan zijn grijze hoofd met zwarte oogstreep en roodbruine rug en vleugels. De vrouwtjes zijn minder opvallend dan de mannetjes door hun bruin masker.
Grauwe Klauwier (mannetje)
Grauwe Klauwier (mannetje)
Klapekster
Klapekster
In Vlaanderen heeft de Grauwe Klauwier ook wel andere namen gekregen, zoals Veldklauwier, Bonte Klepper, Bonte Antwerpenaar, Hulstklauwier, Kleine Valk en Haagklauwier. Maar de leukste naam vind ik persoonlijk Zorro-vogel, dankzij zijn bandietenmasker.
Wist je dat deze middelgrote zangvogel zijn prooien spietst op doorns van struiken. Zo legt hij een voorraad aan aan voedsel.
Het lijkt wel of hij de lugubere praktijken van Vlad De Spietser (ook beter gekend als Vlad Dracula) heeft overgenomen. Of was het andersom? 🤔
Vlad Dracula was een geduchte beschermer van Walachije (het huidige Roemenië 🇷🇴) wanneer de Ottomanen 🇹🇷 zijn gebied introk. Alle gevangengenomen soldaten werden aan houten palen gespietst om de tegenstanders schrik aan te jagen.
De Grauwe Klauwier heeft dus de allure van een kleine roofvogel en dat is hij ook. Buiten insecten durft hij weleens op kleine knaagdieren of kleinere vogels jagen.

Vlad III, bijgenaamd Vlad de Spietser of Vlad Dracula was vorst in Walachije in 1448. Hij verzette zich sterk tegen de Turken en hun uitbreiding van Ottomaanse Rijk.

Deze grijsbruine klauwier komt voor in België vanaf mei, na zijn overwinteringskuur in zuidelijk Afrika. In augustus keert hij terug naar warmere oorden.
Je zal de Zorro-vogel voornamelijk vinden in halfopen landschappen met structuurrijke vegetaties. Dichte doornstruiken is zijn favoriete biotoop, daar zal hij broeden. Dankzij het boccage-landschap in Webbekoms Broek is dit het ideale leefgebied voor Grauwe Klauwieren met de kleine bomen als uitkijkpunten naar potentieel prooi.
Rond de jaren '70 telde de Grauwe Klauwier 350 broedparen, maar in de laatste jaren negentig kwam deze vogel niet meer voor in Vlaanderen. De soort is nu met uitsterven bedreigd en komt nu voor in Vlaanderen met minder dan 80 broedparen. Zo staat hij dus op de Vlaamse Rode Lijst van beschermde soorten.
Om die reden is het belangrijk om zijn leefgebied te beschermen tegen intensieve landbouw, alsook moet verruiging en verdroging vermeden worden in deze gebieden.
Daarom dient men meer aandacht te besteden aan halfopen landschappen met bloemrijke graslanden, haagkanten, doornstruiken (zoals mei- en sleedoorn) en knotwilgen.
Laten we hopen dat we in de toekomst zulke leefgebieden in Haacht en omgeving kunnen realiseren.

Je kan ook volgende artikels lezen

Back to Top