Een trip naar Helgoland - deel drie

Strandlopers, zeehonden en leuke poelen
Zoals eerder geschreven is het nabijgelegen buurteiland Düne een ideale locatie om zeehonden te spotten, maar ook om verschillende strandlopers waar te nemen.
De bredere stranden vormen een beter leefgebied dan de kleine stukjes strand op het hoofdeiland.
Bij aankomst aan de kade kan je niet naast de vele Eiders kijken op de rotsen en in het water.
De ochtend is doorgaans het beste moment om de stranden te bezoeken gezien je dan een grotere kans hebt om de vele Scholeksters (Haematopus ostralegus) en Bontbekplevieren (Charadrius hiaticula) met hun jongen zien foerageren langs de waterlijn. Naast de watervogels kan je ook de Gewone en Grijze Zeehond zien luieren op het strand. 
Het is wel verplicht om je te houden aan 30 à 40 meter afstand om zo de zeehonden in alle veiligheid te laten rusten.
Om even terug te keren naar de “strandkieviten”, merk je duidelijk dat Bontbekplevieren een dichte familiale band hebben met onze kieviten op Vlaamse akkers. Net als Kieviten (Vanellus vanellus), maken ook Bontbekplevieren een simpele kuil in de grond als nest. Wanneer roofvogels op de loer zitten voor een snelle hap, doen de ouders alsof zij een lamme vleugel hebben. Dat is nu net wat een Kievit ook doet.
De zoektocht naar Strandleeuweriken (Eremophila alpestris) heeft weinig vruchten afgeworpen. Enkele dagen voordien waren ze nog in een groepje van ongeveer 20 exemplaren aanwezig.
Desondanks was ik bijzonder blij om een Paarse Strandloper (Calidris maritima) te kunnen waarnemen langs de stranden.
Aan het vliegveld van Düne zal je vele Rouwkwikstaarten en Noordse Gele Kwikstaarten druk in de weer zien. Dichtbij dit kleine vliegveld met het enige restaurant van het kleine duineiland heb je twee poelen. Deze mag je zeker niet missen. Het is een leuke afwisseling in het landschap om tussen de struiken een pad af te wandelen richting een poel. Dankzij de ligging en het grondwaterniveau is er hier altijd water aanwezig. Daar hoor je in het riet zeker de Bosrietzangers (Acrocephalus palustris) zingen en Waterrallen (Rallus aquaticus) roepen. Een leuke extra zijn de verschillende paartjes Grauwe Vliegenvangers (Muscicapa striata), die niet schuw blijken te zijn van vogelspotters.
Het eiland is in het centrum begroeid met struiken (Duindoorn en Braam) en Rozenbottel. Ideale plekjes dus voor Braamsluiper, Kneu en Grasmus (Sylvia communis).
Scholekster
Scholekster
Gewone Zeehond
Gewone Zeehond
Vrouwtje Eider met pulli
Vrouwtje Eider met pulli
Grijze Zeehond
Grijze Zeehond
Scholekster met pullus
Scholekster met pullus
Paarse Strandloper, niet veel paars aan eh :-D
Paarse Strandloper, niet veel paars aan eh :-D
Bontbekplevier
Bontbekplevier
Bontbekplevier
Bontbekplevier
Beloond door de zang van de Braamsluiper
Op het hoofdeiland merkte ik al enkele dagen voor onze trip waarnemingen van een Grauwe Klauwier (Lanius collurio). Ondanks dat ik mooie beelden van deze soort kon nemen in het Webbekoms Broek, kon ik het toch niet laten om deze soort eens te bekijken op een klein eiland. Grauwe Klauwieren worden vaak gelinkt met weidse landschappen (gevormd door hagen, knotwilgen, houtkanten, kortom Kleine Landschaps-Elementen (KLE’s)). Op Helgoland waren gelijkaardige KLE’s aanwezig: aan het kuuroord (waar de recente waarnemingen waren) is het landschap zeer open en heb je hier enkel begroeiing van Duindoorn en Braam. Goede plekjes om zich te verstoppen.
Geloof het of niet, maar elke dag dat ik hier passeerde hoorde of zag ik geen Grauwe Klauwier. Al dacht ik op een zeker moment deze te hebben gezien op een verre afstand met de verrekijker. Maar zeker was ik niet door het vervelende tegenlicht en het duurde maar enkele seconden en weg was de vogel.
Ondanks de vele zoekpogingen kreeg ik op de laatste dag toch nog een mooie beloning, de zang van een Braamsluiper. Brabbelende hoge tonen in een snel tempo. Snel om er even vanaf te zijn, want het duurt even wanneer die terug begint te zingen.
Tijd had ik deze keer niet, want voor ik het besefte moest ik in snel tempo terug aan de Landungsbrücke zijn voor een boottocht langs het hoofdeiland.
Een boottocht rondom het eiland raad ik zeker en vast aan! Niet enkel om het prachtige uitzicht op de rode kliffen vanop het water, maar ook om de “specialekes” te kunnen waarnemen, die zich schuilhouden voor het publiek. Zo kan ik door de verrekijker Kuifaalscholver (Phalacrocorax aristotelis), Middelste Zaagbek (Mergus serrator) en een Zwarte Zeekoet (Cepphus grylle) spotten. Deze laatste was voor mezelf als beginnende zeevogelspotter een mysterie dat ik op enkele seconden tijd zag en moest zien te fotograferen. Volledig gespikkeld als een omgekeerde Dalmatiër (zwart met witte stippen) en met een opvallende witte teugel op zijn vleugels. De opvallende slanke rode poten waren de weggevers om deze te determineren als Zwarte Zeekoet.
Scholekster
Scholekster
Rouwkwikstaart
Rouwkwikstaart
Noordse Gele Kwikstaart
Noordse Gele Kwikstaart
Grasmus
Grasmus
Graspieper
Graspieper
Bonte Kraai
Bonte Kraai
Kuifaalscholver, met platte kuif :-D
Kuifaalscholver, met platte kuif :-D
Kort samengevat en enkele tips
Wie enkele dagen tijd wenst te spenderen op dit kleine Duitse eiland zal beloond worden met verschillende soorten, waaronder enkele soorten je niet gemakkelijk tegenkomt in België, tenzij je mee op zeetocht gaat met de Oostendse VZW North Sea Pelagics. 
Neem zeker en vast voldoende tijd om alles in detail te bewonderen. Op zich ben je op een dag het eiland rond, maar de schoonheid schuilt vaak in de kleine hoekjes…
Juni is een ideale periode om er te verblijven dankzij het goede weer en gezien je dan midden in het broedseizoen kan genieten van broedende Jan-van-Genten met ei of pullus tussen de met zwemvlies gevormde poten. De voor- en najaarstrek zijn ook leuke momenten om er te vertoeven.
Er is een groot aanbod aan hotels en Bed & Breakfast in Helgoland. De tip is om snel te zijn. Op het buureiland Düne kan je ofwel verblijven in een chalet of met een eigen tent.
Wie graag ‘s avonds uit eten gaat is er ook beter aan om tijdig een tafel te reserveren en dan spreek ik over een periode van enkele weken op voorhand. De tafels van de betere restaurants vliegen de deur uit. Ook zal je moeten wennen aan de tijdstippen van de keuken. Op het eiland beginnen ze namelijk vroeg met avondeten en worden er in vele plaatsen niet meer geserveerd na 20u.
Een terugkeer staat zeker op de lijst voor volgend jaar. Wie weet met enkele vogelaars. Ga jij mee?

Hieronder geef ik enkele tips voor wie graag op eigen houtje vertrekt.
1) Wie slecht te been is of niet tijdens zijn verblijf de vele trappen wenst te doen, is het aangeraden om een verblijf te kiezen in Oberland. Ofwel kan je gebruikmaken van de Fahrstuhl, een lift, tussen Unterland en Oberland.
2) Je bevindt je in een tax-free zone, dus wie graag een goede koop wenst te doen, kan gaan rond snuisteren in de vele winkeltjes in de hoofdstraat of specifiek bij een optieker in het Oberland. Verwacht geen hoge kortingen op de laatste uitgebrachte verrekijker, maar eerder op de vorige modellen, merkkledij en parfum.
3) Met de hond ben je welkom op het hoofdeiland, maar op het nabijgelegen eiland Düne is deze strengst verboden voor de lokale rust van fauna, flora en de zonkloppende oudevandaagjes.
4) Reserveer tijdig uw hotel, maar ook een tafel om 's avonds te eten in de betere restaurants. Deze zijn snel volgeboekt.
5) Borstel uw Duitse taal wat op, want buiten een paar woordjes Engels spreekt men geen andere taal.
Grauwe vliegenvanger
Grauwe vliegenvanger
Huismus (mannetje)
Huismus (mannetje)
Eider (mannetje)
Eider (mannetje)
De Falkland-eilanden - een plaats dat al heel lang op mijn bucket-list staat.
De Falkland-eilanden - een plaats dat al heel lang op mijn bucket-list staat.
Kneu
Kneu
Een koppel Kneuen
Een koppel Kneuen
Tapuit
Tapuit

Je kan ook volgende artikels lezen

Back to Top